Bevalling

100% voorbereid… of toch niet?

Precies 24 weken lang heb ik mij beziggehouden met de lichamelijke en geestelijke voorbereidingen op de grote dag. Week in week uit ging ik braaf naar de Zwangerfit. Een knap staaltje sport dat ik geregeld heb moeten verdedigen voor wat betreft de intensiteit. Hoewel ik best sportief ben heb ik nooit eerder een strakkere bilpartij gehad dan aan het einde van mijn zwangerschap. Wekelijks werd er 40 minuten fanatiek gesquat, gelift en gelunget om vervolgens nog 10 minuten de bekkenbodem te stabiliseren. De laatste 10 minuten van de Zwangerfit werd er gepuft, geperst en gezucht. 240 minuten waarin ik met lotgenoten werd klaargestoomd voor het moment-supreme: de bevalling. Of dat allemaal nog niet genoeg was volgde ik een 3-daagse cursus hypno-birthing (aanrader! Maar daarover later meer).

Nu, 12 weken na de grote dag, verbaas ik mij nog altijd over alles wat er na de bevalling op me af kwam. Wat had ik mij, achteraf, graag beter voorbereid op de kraamperiode. Als een ware hamster heb ik genesteld, ik geloof dat ik nog zeker 2 jaar verder kan op de voorraad waspoeder, zeep, wc-papier, koffie, beschuiten en muisjes die ik insloeg. Totale onzin als je bedenkt dat winkels tegenwoordig 7 dagen per week open zijn en zelfs thuis bezorgen. Maar vriendinnen waarschuwden me dat de wasmachine en het koffieapparaat overuren zouden draaien. Maar waarom, in hemelsnaam, heeft niemand me verteld hoe killing gebroken nachten en slaaptekort zijn, hoe intens de pieken en de dalen kunnen zijn die eerste weken en dat je op onaangekondigd bezoek kan rekenen. Wat had ik mezelf graag een prenatale assertiviteitscursus gegund om opgewassen te zijn tegen de overload aan ervaringsverhalen over andermans bevallingen, ongevraagd advies, de ongepaste vragen van oudtante’s uit de schoonfamilie en inderdaad het onaangekondigde bezoek van mensen die verder weg van je staan. En voor wie hier een gat in de markt ziet… wellicht goed om tijdens de cursus ook te vermelden dat je Arnica D6 druppels op moet lossen in water om op te drinken in plaats van royaal op je ontplofte onderkant te smeren.